De ce suntem atât de bolnavi ca popor?

Acesta nu este un articol despre gripa sezonieră sau despre coronavirus. Sunt destule știri peste tot cu aceste subiecte, că de abia aștept să ajungem la o finalitate cu cele două să mai putem vorbi și despre altceva. Nu din ignoranţă, ci pur și simplu de saturaţie…

De ce suntem totuși atât de bolnavi ca popor? Ai impresia că așa suntem noi, românii, un popor de oameni bolnavi. Ne place să ne îndopăm cu medicamente pentru orice mică durere, să stăm la coadă la farmacie și mai ales să luăm antibiotic ca pe bomboane mentolate. Și totuși cum am ajuns așa? Sincer, nu știu să răspund la această întrebare, dar aș putea spune că ne-o facem cu mâna noastră în continuare.

Reclamele TV la medicamente

De parcă nu ne îndopăm destul singuri cu medicamente, prietenul nostru televizorul ne și ajută și ne insuflă asta constant… Ăsta e și rolul lui până la urmă, nu? Pe unul dintre cele mai urmărite posturi TV din țara noastră, indiferent de ora la care te uiți, în calupul publicitar, una din două reclame e la un medicament. Ai o reclamă la mașini, o reclamă la un medicament, detergent, medicament, mâncare, medicament și tot așa…

Nu vă spune nimic asta? Atunci pe măsură ce ne apropiem de Paște (și apoi de Crăciun și Revelion mai ales), observați cum brusc reapar reclamele la medicamente care „ajută” digestia. De ce? Pentru că suntem un popor de îmbuibați bolnăvicioși. Și ne place să mâncăm, ok. Dar se pare că și pastilele ne plac fix la fel de mult.

Amplasamentul farmaciilor

Ieșim din faţa televizorului, direct în stradă. Cum magazinele de genul Profi, Mega, Kaufland și Lidl au devenit tot mai dese, au dispărut micile magazine și buticurile de la colț. Stați liniștiți că au venit farmaciile să echilibreze situația. Câți dintre voi știți să indicați un loc unde sunt două farmacii una lângă cealaltă? Fără să stau să mă gândesc prea mult vă pot indica patru astfel de locuri, în zone diferite ale Timișoarei. Ce e și mai aiurea e că vă pot spune și un loc unde sunt trei farmacii fix una lângă alta… pentru că două pur și simplu nu erau suficiente?!

Reacțiile umane

Dacă reclamele TV și farmaciile sufocant de dese nu țipă la noi destul să ne îndopăm cu medicamente, reacțiile umane pun cireașa pe tortul poporului nostru bolnăvicios. Reacțiile de panică ale părinților care au ajuns cu cei mici la urgențe cu ocazia gripei le puteți admira la știri în mod constant, în ciuda tuturor avertismentelor că nu le fac niciun bine, ci doar mai mult rău copiilor.

Adăugăm la asta părinții mult prea ocupați să-și ia concediu medical să stea cu copilul acasă când este bolnav… pentru că îi e mult mai bine la grădiniță sau la școală… sau la urgenţe. Redau o conversație (oribilă) pe care am auzit-o acum ceva timp:

Vorbitor1: Cum se mai simte copilul? E mai bine acum?

Vorbitor2: Daaaa. Mai are muci, tușește. Tot răcit e. Dar l-am trimis la școală.

V1: Păi? Nu era mai bine să stea acasă?

V2: Ei na, pentru o răceală acolo să stea acasă? Lasă că nu e așa grav. Să stea acasă când o fi serios, când o avea, Doamne ferește, cancer.

Pe lângă faptul că nu știu cum, ca mamă, poți să scoți pe gură propoziția de mai sus (chit că a spus și „Doamne ferește”), e vorba de copilul tău până la urmă. Și nu cred că trebuie să se ajungă la ceva atât de grav (ce cu siguranță nu îți dorești), pentru a avea grijă să-i fie bine.

Dar na, așa suntem noi românii, ne plac medicamentele și să tragem de răceli cu săptămânile, pentru că adulții trebuie să meargă la job și copiii la grădiniță/școală, niște locuri și situații cu siguranță mult mai importante în viață decât sănătatea personală.

7 likes
Prev post: Bătrânii din povestea noastrăNext post: Cum vom muri de prostie în România

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre mine

Hello! Numele meu este Roxana Costea... obviously :) Sunt soție și mamă, pasionată de marketing, muzică, literatură și, obviously again, de scris. Bine ai venit! Read More

Categorii
Facebook